Breaking News

Pudingos piskóta tekercs.





Alap recept (piskótához, piskótatekercshez)

Hozzávalók:

4 db tojás
8 dkg cukor
10 dkg liszt

Előkészítés: 

A lisztet átszitáljuk. A 24 cm-es tortaformát kivajazzuk, az alját sütőpapírral kibéleljük.



Elkészítése: 

A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét a cukor 1/3 részével, a sárgáját pedig a maradék cukorral habosra keverjük. A tojássárgája habjához hozzáadjuk a tojásfehérje felvert habját, majd fakanállal belekeverjük a lisztet, miközben az edényt lassan forgatjuk. Óvatosan a szélétől a közepe felé haladva keverjük a masszát, hogy a fehérjehab ne törjön össze. Majd a masszát a tortaformába öntjük, elsimítjuk, a széleknél a forma széléig felhúzzuk a tésztát, így a közepe kissé homorú marad. Ez azért szükséges, mert sütés közben a tészta felülete túlságosan domború lenne.

Tipp:

A járulékos anyagokat (pl. citromhéj, különböző magvak, stb.) a lisztel összekeverve adagoljuk a tésztához. A vizet a tojássárgájával verjük fel. A megolvasztott zsiradékot kéz melegre hűtve csurgatjuk a tésztába a liszt belekeverése után.

Piskótatekercs készítése:

Ha piskóta tekercset készítünk, a tojássárgájához adjunk felverés előtt 4 evőkanál vizet. 
A tésztát 30x40 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.
Még melegen a sütőpapírral együtt feltekerem, és így hagyom kihűlni.
Amikor teljesen kihűlt meg kenem baracklekvárral, újra feltekerem és egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap gyönyörűen lehet szeletelni.

Alsó- és felsősütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 8 perc

A felvágott piskóta tekercsből egy réteget leteszek egy megfelelő edény aljára, erre jön egy réteg tetszés szerinti főzős puding, megvárom amíg lehűl majd az edény oldalát is kirakom a piskóta tekerccsel.Erre jön még 3 réteg puding, a végén a piskóta tekerccsel zárom le. Pár órát hűtőben kell dermeszteni.






Megosztásokat köszönöm

forrás: facebook

Szerző: Rita Békefi‎

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.