Breaking News

Szeletelt fonott foszlós kalács

Az általam legjobbnak itélt fonott kalács receptje a következő: 1 kg. liszt, fél liter langyos tej, 20 dkg. olvasztott ráma margarin, 10 dkg. porcukor, 1 vaniliás cukor, 1 tojás, 3 dkg. élesztő, 1 teáskanál só.

Elkészítés: egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet. A közepébe mélyedést nyomunk, ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt, az olvasztott margarint, a langyos tejet, a porcukrot, a vaniliás cukrot a tojást és a sót (remélem mindent felsoroltam).Elkezdjük kidolgozni, először fakanállal, addig, amíg el nem válik az edény falától. Ez nem megy egy nekifutásra, hisz nagyon nehéz munka! Kisvártatva újra előveszem, megint verek rajta. Majd mikor már szinte tiszta az edény oldala, szépen eligazítom a tetejét a fakanállal, lisztet szórok rá és félreteszem egy fél órára kelni.

Ha megkelt nekiállok kézzel dagasztani, ameddig csak bírom szusszal, illetve amíg gyönyörű síma nem lesz a tészta.

Ekkor három részre veszem és azokat is háromba. Így lesz 9 kis cipóm, melyeket egyenként kisodrok egyforma rudakba és 3-ával összefonom őket. A 3 fonást egymás mellé rakom a kikent tepsibe és még 40 percig kelesztem a villanysütő kelesztő programján (vagy meleg, huzatmentes helyiségben)
Mikor már teli a tepsi, a fonatokat megkentem felvert tojással és 170 fokos sütőben 40 perc alatt szép barnára sütöttem. 

Én nem azt mondom, hogy ez volt a legjobb választásom, biztos van ennél jobb recept is, gyakorlottabb sütkérezős háziasszonyok tudnának róla mesélni, de a családomnak ez is nagyon jó volt, különösen a ma reggeli, házilag frissen főzött kakaóhoz. Díjazták!
Megosztásokat köszönöm

forrás: Hegedűs Ancika

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.