Szeretnénk finom recepteket kapni ha lehet képpel együtt. Várjuk a kedvenc recepteket, osszuk meg tapasztalatainkat torták, desszertek, édes és sós, aprósütemények miegymás témában!

Katt ide: Tetszik Lájk Receptek

Küld be, oszd meg velünk recepted. 
 +18 Gif

loading...

Ezért fontos, hogy ne menjünk be cipővel a lakásba
Számos kutatás bebizonyította, hogy rengeteg kórokozót bevihetünk a cipőnk talpán az otthonunkba. De vajon ez elég ok-e arra, hogy az ajtón kívül hagyjuk a lábbelinket?A cipő levétele nem csak az illendőség miatt fontos. A higiénia szempontjából meghatározó, mit hordunk be az otthonunkba a lábbelinkkel, ugyanis számos mikroorganizmus, baktérium hemzseg a cipőnkön, néha pedig még igen veszélyes baktériumokat is bevihetünk a lakásba  – mondta Kevin W. Garey, a houstoni egyetem gyógyszerészeti részlegének elnöke.

A kórokozókra idősek és fiatalok is egyaránt fogékonyak. A patogén baktériumok hasmenést, de akár meningitist, vagyis agyhártyagyulladást is okozhatnak – húzta alá a szakember.

„Elképesztő, milyen hosszú utakat tesznek meg az emberek egy nap során, és minden ilyen alkalmával baktériumok tömkelege érkezik velük az otthonukba” – fogalmazott, hozzátéve, hogy éppen ezért fontos, hogy hazatérve vegyük le a cipőnket az előszobában.

Dr. Garey azon kutatócsoport tagja volt, amely azt vizsgálta, hogy a Clostridium difficile, más néven C. difficile nevű baktérium milyen arányban van jelen a cipők talpán: ez a baktérium a felelős mintegy félmillió fertőzésért az Egyesült Államokban, amely 2011-ben 29 ezer halálesetet eredményezett.

A kutatók két év alatt 2500 mintát gyűjtöttek össze, amely alapján megállapították, hogy a cipők 26,4 százalékán kimutatható volt ez a baktérium: ez a mennyiség mintegy háromszorosa a konyhákban és fürdőszobában található kórokozóknak.

Egy 2015-ös ausztrál kutatás pedig azt mutatta ki, hogy hogy a vizsgált cipők 40 százalékán a Listeria monocytogenes nevű fakultatív anaerob, intracelluláris élősködő baktérium volt megtalálható.  Egy 2014-es német tanulmány arra világított rá, hogy egy farmon vagy mezőgazdasági üzemekben megforduló ember cipőjén egyértelműen kimutatható az E.Coli baktérium.

Néhány lakástulajdonos még attól is tart, hogy a vendégek zokniban is kórokozókat visznek be az otthonukba, ám a kutatók szerint bár tény, hogy így is előfordulhat baktérium a zoknikon, azonban jóval kevesebb, mint a cipőkön.Megosztásokat köszönöm

forrás: hirado.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.