Breaking News

Eszterházy torta




A receptet Farkas Vilmos után szabadon követtem el .
A piskótához: 

10 tojásfehérje,25dkg cukor,35 dkg pörkölt darált dió,1 ek liszt,1 ek étkezési keményítő 1kk ecet.

A krém:

5tojássárgája 12dkg cukor 60gr pörkölt darált dió 2 vaíiliás cukor 1kk vanília aroma,25dkg ír vaj,250gr mascarpone sajt,1 zselatinfix,250ml tej.

Díszítés: 

100gr fehér csoki,30gr étcsoki 1-2 kk étolaj,az oldalának a panírozásához pörkölt darált dió.

Elkészítés: 

Öt lapot fogunk sütni. Sütőpapírokra rajzolunk a tortaforma aljával köröket.A tojásfehérjéket nem túl kemény habbá verjük a porcukorral és az ecettel. Beleforgatjuk a liszttel és keményítővel elkevert diót. A körökbe kenjük a masszát egyenletesen elosztva 5 felé. 200 fokon sütjük kb 10 percig. Jó ha egyszerre több tepsi s betehető,ha nem akkor 2 tojásonként verjük a habot és úgy süssük egymás után. A kész fehér diós piskótákat hagyjuk kihűlni.
A krémhez feltesszük a tejet főni ,a cukorral a tojássárgákat habosra kavarjuk ,majd habverővel keverve a forró,de nem lobogó tejbe keverjük és kicsit tovább főzve besűrítjük.Óvatosan ,mert ha forr a tojássárga kicsapódhat.A diót is belekeverjük. Hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni . Habosra keverjük a vajat,hozzákeverjük a maszkarpónét és tovább habosítjuk.Apránként adagolva hozzákeverjük a diós tojáskrémet.is.Finom habos diókrém lesz..
Összeállítás:Elővesszük a tálcát amin majd tálaljuk. 3 ek krémet félreteszünk.A lapokról akkor húzzuk le a papírt amikor sorba következnek a töltéshez..Rátesszük az első lapot és a krémet négy részre osztjuk.Megkenjük alapot a krém negyedrészével. Rá a következő lap,krém és így tovább . a tetejére nem kell krém. A félre tett krémmel bekenjük az oldalát vékonyan és bepanírozzuk az őrölt dióval .Betesszük a hűtőbe fél órára. A fehér csokit felolvasztjuk és teszünk bele 2 kk étolajat, ezt a tortára simítjuk. Felolvasztjuk a fekete csokit is és köröket csorgatunk a tetejére . Lehet kis papírtölcsérből,a végét levágva,vagy kiskanállal ügyeskedve,mint én csináltam . Egy hústűvel vagy fogpiszkálóval középről indulva alakítjuk ki a jellegzetes eszterházi pókhálót.
Ma reggel kaptunk belőle kóstolót. Én is elégedett voltam vele. Kicsit macerás,de nem annyira mint a leírás alapján gondolnánk. Viszont megéri a rászánt időt!



Megosztásokat köszönöm

forrás: Istvanne Ago

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.