Breaking News

Székely hagymaleves húsgombóccal ;)




Nagyanyám sima hagymaleves receptjét alakítottam az én ízlésem szerint , és mivel nagyon finomra sikerült gondoltam veletek is megosztom , hisz ti is finomat esztek majd ha elkészítitek :)

Hozzávalók :

- 5-6 fej hagyma
- 3 db piros és zöldpaprika
- 3 szál murok
- 5 dl tejföl 
- 2 evőkanál olaj
- 2 tojás sárgája
- 2 evőkanál liszt
- 35 dkg őrölt szalonnás disznóhús 
- 4 cikk fokhagyma 
- egy csokor petrezselyemzöld
- só, bors, babérlapi , 
- 1 citrom



Elkészítése :

A hagymát és a paprikákat megpucoljuk megmossuk majd lapítón laskára vágjuk és egy edényben odatesszük , a lereszelt murokkal együtt az olajban párolódni . Amikor megpárolódott akkor feltöltjük 3 liter vízzel sózzuk ,borsozzuk belerakunk 3 babérlapit majd fedő alatt főzzük . Közben elkészítjük a húsgombócokat : 
- a fokhagymát lereszeljük vagy áttörjük , hozzáadjuk az őrölt húshoz teszünk bele apróra vágott petrezselyem zöldet , sót , borsot jól összegyúrjuk , majd kis gombócokat formázunk belőle és a leveshez adjuk . Fedő alatt takarékon főzzük míg a gombócok is meg nem főttek .Ekkor a lisztet elkeverjük a tejföllel és a tojások sárgájával majd a leveshez adjuk , amit sózunk és a citrom levével ízlés szerint savanyítunk , majd a tűzről levéve megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel és tálaljuk .

Szótár :

- babérlapi – babérlevél
- lapító – vágódeszka
- murok – sárgarépa



Megosztásokat köszönöm

forrás: Székely kukta

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.