Legjobb gasztroblogok receptjei!

Szeretnénk finom recepteket kapni ha lehet képpel együtt. Várjuk a kedvenc recepteket, osszuk meg tapasztalatainkat torták, desszertek, édes és sós, aprósütemények miegymás témában!

Katt ide: Tetszik Lájk Receptek

Küld be, oszd meg velünk recepted. 




Citromkrémes mézes ;)




Barna lap:

1 db tojás
25 dkg cukor
8 dkg puha vaj
1 csomag vaníliás cukor (10 gr)
½ teáskanál őrölt fahéj
5 evőkanál tej
2 evőkanál méz
2 evőkanál kakaópor
45 dkg liszt (kb.)
1 kávéskanál sütőpor
½ kávéskanál szódabikarbóna

Sárga lap:

5 db tojás
15 dkg cukor
15 dkg liszt
1 dl olaj
1/3 kávéskanál sütőpor
2 evőkanál meleg víz
1 citrom reszelt héja


Krém:

1 l tej
15 dkg liszt
15 dkg porcukor
25 dkg lágy margarin
1 csomag vaníliás cukor (10 gr)
1 citrom leve

Barna tészta:

A lisztet elkevertem a sütőporral és a szódabikarbónával és átszitáltam.
A tojást, a cukrot, vaníliás cukrot, a vajat és a fahéjat kikevertem, hozzáadtam a tejet, és a folyékony mézet. Ezután annyi lisztet adtam hozzá, hogy nyújtható, puha tésztát kapjak, de már ne ragadjon. A robotgép dagasztó spirálját használtam addig, míg össze nem állt, végül lisztezett felületen állítottam össze kézzel sima, könnyen kezelhető állagúra.
Ha ragad, fokozatosan lisztezni lehet.

A masszát elfeleztem, sütőpapíron két gáztepsi méretű (kb. 34X30) lapot nyújtottam belőle. A tepsi hátán megsütöttem a lapokat, előmelegített 180 °C –os sütőben kb. 5-5 perc alatt.
(A lapok kihűlés után megkeményednek, de a krémtől megpuhul)



Sárga tészta:

A sárga piskótatésztához a tojások fehérjét habosra vertem. A cukrot fokozatosan hozzáadva keményebb habot készítettem, majd a tojások sárgáit egyenként kevertem a habba. A meleg vizet is hozzáadtam és az olajat, végül a sütőporos, szitált lisztet dolgoztam bele óvatosan, amelyet reszelt citromhéjjal ízesítettem.
Előmelegített 180 °C –os sütőben megsütöttem kb. 15 perc alatt.

Citromkrém: 

A krémhez a lisztet elkevertem annyi hideg tejjel, hogy sima, csomómentes masszát kapjak.
A maradék tejet felforraltam a cukor felével. Lassacskán felöntöttem vele a tejes masszát folyamatosan kavargatva. Ismét tűzre tettem és állandó kavarás mellett besűrítve felfőztem.
Levettem a tűzről, mixerrel simára kevertem, majd lefedve hagytam teljesen kihűlni, így kevésbé bőrösödik meg a teteje.
A vajat alaposan kihabosítottam a maradék cukorral, kanalanként adagoltam hozzá a hideg tejes masszát úgy, hogy egynemű krémet kapjak, végül a citromlével ízesítettem.

Összeállítás:

Az egyik barna lapot a tepsibe tettem és megkentem a krém felével.
Ráillesztettem a sárga piskóta lapot és rásimítottam a krém maradékát, végül a másik barna lappal befedtem.
Letakartam fóliával lesúlyoztam (egy másik tepsivel) és hideg helyre tettem másnapig, amikorra a tészta jól megpuhul. 
Kicsit több krémet készítettem, így maradt még a tetejére is, amit megszórtam kókuszreszelékkel.


Megosztásokat köszönöm


forrás: Friedlné Évi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.