Breaking News

Meggyes-vaníliakrémes amerikai pite ;)




Hozzávalók:
A tésztához:

35 dkg liszt
18 dkg vaj/margarin
2 ek. porcukor
1 csipet só
0,3 dl víz

A töltelékhez:

1 tasak főzős vaníliás puding
3-5 ek. cukor (ízlés szerint)
5 dl tej
kb. 75 dkg meggy, még maggal együtt mérve/ Én 0.5 kg fagyasztott meggyet használtam/
cukor - a meggy savanyúságától függ, nekem 3 ek.
ízlés szerint fűszerek: fahéj, szegfűszeg, mézes fűszerkeverék...

Tetejére:

1 tojás



Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, sót, vizet (nincs benne tojás!), és rugalmas tésztává gyúrjuk. Min. 30 percre hűtőbe tesszük.
A pudingot a csomagoláson leírtak szerint megfőzzük, egészen langyosra hűtjük.
A meggyet megmossuk, kimagozzuk /Én fagyasztott meggyel készítettem,amit kiolvasztottam, jól lecsepegtettem./ Meghintjük a cukorral, és erős lángon hagyjuk forrni kb. 20 percig. Először rengeteg levet ereszt, elég ijesztő is, de a főzés végére ez elpárolog, ekkor már néha kevergessük meg, le ne kapjon. Főzzük el egészen a levét, és tetszés szerint fűszerezzük.
Hűtsük ki (pl. vízfürdőben) teljesen.
A lehűtött tésztát két részre vágjuk. Az egyik részével kibélelünk egy kivajazott kerek piteformát úgy, hogy némi pereme is legyen. Belekanalazzuk a vaníliás pudingot, rásimítjuk a fűszeres meggyet. A másik tésztadarabot kör alakúra nyújtjuk, ha kedvünk tartja, kis mintákat is nyomhatunk bele, majd a pitére simítjuk, a tésztaszéleket összenyomkodjuk.
Néhány helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ne emelje meg a pite tetejét, lekenjük tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt ropogós aranybarnára sütjük.



Megosztásokat köszönöm



Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.