Legjobb gasztroblogok receptjei!

Szeretnénk finom recepteket kapni ha lehet képpel együtt. Várjuk a kedvenc recepteket, osszuk meg tapasztalatainkat torták, desszertek, édes és sós, aprósütemények miegymás témában!

Katt ide: Tetszik Lájk Receptek

Küld be, oszd meg velünk recepted. 




Túrós – mákos pite ;)


Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
12 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor (bourbon)
2 egész tojás
fél cs. sütőpor
Máktöltelék:
4 dl tej
40 dkg darált mák
7 dkg porcukor
2 evőkanál méz
2 evőkanál sárgabarcklekvár
(aki szeretne mazsolát is tehet bele)
Túrótöltelék:
1 kg túró
20 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor (bourbon)
1 citrom reszelt héja
2 egész tojás
7 dkg olvasztott vaj
Tetejére:
2 evőkanál sárgabaracklekvár, 2 ek hideg víz
Elkészítés:
A tésztához a vajat elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk. Cipóvá formázzuk és min. 30 percre hőtőbe tesszük pihenni.
Először a máktölteléket készítsük el, mivel ki kell hűlnie. A tejet felforraljuk a cukorral és a mézzel. A lábast levesszük a tűzről és belekeverjük a mákot valamint a lekvárt. Krémes állagúnak kell lennie, ha túl híg, kevés zsemlyemorzsával sűrítsük, ha túl sűrű, akkor adjunk hozzá még egy kis lekvárt. Félretesszük, hagyjuk teljesen kihűlni.
A túrótöltelékhez a túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a cukrokat, a tojást, a citromhéjat és a legvégén hozzákeverjük az olvasztott vajat. Legegyszerűbb robotgéppel kikeverni.
A tésztát felhasználás előtt negyed órával vegyük ki a hűtőből és tegyük szoba-hőmérsékletre. Osszuk 2/3 részre. A nagyobbik felét nyújtsuk ki kb 4-5 mm vastagra és fektessük a kilisztezett tepsibe. Kenjük rá először a túrótölteléket, majd a túrókrém tetején a máktölteléket oszlassuk el. A maradék tésztát nyújtsuk ki vékonyabbra, mint az alsó tésztalapot, kb késfok vastagságúra. Derelyevágóval kb 1 – 1,5 cm vastagságú csíkokat vágjunk és ezzel a sütemény tetejét berácsozzuk.
És hogy a maradék tészta se menjen kárba: rózsadíszeket készítettem és a rácsok közé helyeztem.
Mehet a sütőbe, természetesen előmelegített sütőben 175 fokon kb 50 perc alatt készre sütjük. A tepsi mérete közepes, 26×36 cm.
A sárgabaracklekvárt a vízzel elkeverjük és felforrósítjuk. Forralásig kevergetjük és a még forró tészta teljes felületét megkenjük vele.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Megosztásokat köszönöm
Penczné Sali Krisztina receptje


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.