Breaking News

Füge a gyógyító gyümölcs


Sokak kedvence ez a harang alakú gyümölcs. Legnépszerűbb változatai a fekete, az adriai füge, a barna török füge, a calymirna és a kadota. Az egészséges füge létfontosságú ásványi anyagokat és számos vitamint tartalmaz – van benne A-vitamin, B1- és B2 vitamin, különböző antioxidánsok és Omega zsírsavak. De milyen előnyei vannak?

Története

A tudomány jelenlegi állása szerint a füge az emberiség legrégebben termesztett növénye: a Jordán-folyó völgyében 2006-ban olyan 11 ezer éves fügemaradványokra bukkantak, melyeket emberi beavatkozással szaporítottak. A füge már ott volt az emberrel a Paradicsomban is.

Hol termesztik?

A füge eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is, ahol olcsó néptáplálék, aszalják, és bort is készítenek belőle.

Itthon sokfelé termelik: Szentendrén, Tihanyban, Badacsonyban, Pécsen, Esztergomban, de még Szabolcs megyében is. A mi fügebokraink kivétel nélkül adriai típusúak, ezek megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöket érlelnek. Ezek a gyümölcsök aszalásra nem alkalmasak. Aszalásra a szmirnai típusú bokrok gyümölcse alkalmas, ez a típus a déli országokban honos.



Vitaminokban és antioxidánsokban gazdag

A szervezetben keletkező, reaktív szabadgyökök számos betegség kialakulásáért felelősek. A fügében nagy mennyiségben találhatóak antocián vegyületek, amelyek rendkívül jó szabadgyök semlegesítő tulajdonsággal bírnak. Ezek  a vegyületek az aszalás követően  is a gyümölcsben maradnak, koncentrációjuk szám is megnő. Füge rendszeres fogyasztása jelentős mérték hozzájárulhat az érelmeszesedés, rák, reuma kialakulásának megelőzéséhez.

A füge számos vitamint tartalmaz. A B vitaminok közül szinte valamennyi megtalálható benne, ezenfelül , A vitamin, K vitamin ,E vitamin is jelentős mennyiségben megtalálható benne. Ezek a vitaminok a látáshoz, az egészséges hajhoz ,körömhöz ,bőrhöz, valamint a normális véralvadáshoz szükségesek.

Bélműködés segítő

A füge az emésztés egyik legjobb barátja, magas B-vitamin tartalma támogatja a belek felszívó képességét, apró magjai és rostjai miatt pedig serkenti a bélműködést és segít tisztán tartani a zsigereket.

Salaktalanító és emésztésserkentő

A füge kiváló hashajtó hatású, ami magas pektin tartalmának és cukor tartalmának köszönhető. A pektin, mint duzzadó rostanyag nem szívódik fel a bélből, viszont vizet köt meg a székletben így lazítja. A cukor szintén  vizet szívbe a bélbe így segíti  a pektin hatásának működését. Kettő együtt kiváló hashajtó hatás eredményez. Ezt  a hatást a gyógyászatban is felhasználják, gyakran készítenek  fügeszirupokkal  hashajtó gyógyszereket.  Éppen ezért a székrekedéssel küszködők számára a füge, vagy füge szirup természetes megoldást jelenthet.

Tápanyag táblázata:

100g fügében

víz 78 g
Szénhidrát 18,7 g
rost 2,3 g
kalcium 35 mg
magnézium 17 mg
kálium 232 mg
nátrium 1mg
foszfor 14 mg
cink 150 µg
vas 370 µg
réz 70 µg
mangán 128 µg
szelén 0,2 µg
B1 vitamin 60 µg , B2 vitamin 50 µg ,B6 vitamin  113µg
niacin 0.4 mg
pantoténsav 0,3 mg
A vitamin 142 nemzetközi egység
folsav 6 µg
béta-karotin 85 µg
E vitamin 110 µg
K vitamin 4,7  µg
Energia 310 KJ




Megosztásokat köszönöm


forrás: biobody

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.