Breaking News

Szabolcsi almás máktorta – 2012-ben ez volt az ország tortája!


Nem csoda, hogy annyira finom, hiszen ez volt az ország tortája, nálunk még most is nagy sikere van!

HOZZÁVALÓK:

egy 26 cm-es tortához:

A tésztához:

12 tojásfehérje
12 evőkanál cukor
1 csipet só
2 mokkáskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
12 dkg darált keksz
4 evőkanál az almás töltelékből
36 dkg darált mák

Az almás töltelékhez:

1,3 kg reszelt alma
10 dkg cukor
2 teáskanál őrölt fahéj
1 citrom leve

A krémhez:

9 tojás sárgája
9 dl tej
4 dl növényi tejszín
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg cukor
10,5 dkg étkezési keményítő



ELKÉSZÍTÉS:

Elsőként az almás tölteléket készítjük el: Az almát meghámozzuk, lereszeljük, ezután hozzáadjuk a citrom levét, a cukrot és a fahéjat, majd megpároljuk. Ha készen van, hagyjuk kihűlni a tölteléket. Következő lépés a krém elkészítése: A tojások sárgáját a vaníliás cukorral és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadunk 1 dl tejet és az étkezési keményítőt is. A maradék 8 dl tejet felforraljuk, és hozzákeverjük az elkészített tojásos masszát. Addig főzzük, amíg sűrű állagú krémet nem kapunk. Ezt is hagyjuk teljesen kihűlni.

Ezután következik a tészta: A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A darált mákot, a fahéjat a reszelt citromhéjat és végül a darált kekszet hozzáadjuk a habhoz. Laza mozdulatokkal összeforgatjuk. A masszát elfelezzük, és 2 lapot sütünk belőle. Mindkét lapot vágjuk fel 3-3 szeletre. Ha a krém teljesen kihűlt, a tejszínt kemény habbá verjük és összeforgatjuk vele.

Ezt követi a torta összeállítása, a sorrend a következő: tészta – krém – tészta – almás töltelék – tészta – krém – tészta – almás töltelék – tészta – krém – tészta. Majd kívülről is befedjük a tortát a maradék krémmel. Ezután tetszés szerint díszíthetjük tejszínhabbal, krémmel, almával, mákkal.



Megosztásokat köszönöm

forrás: egyszerugyorsreceptek Melinda Molnár receptje

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.